Hírek

Kovács Dominik és Viktor: Bérnász (dráma)

 

De ez a Bende gyerek ez pont azt a mocskos munkát akarja folytatni, amit a régi gazemberek elkezdtek. Semmit se ért a világ dolgához. Ez nem lődöz, ez nem püföl, ez nem agitál, hanem bevackol a másik helyére. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Kovács Dominik és Kovács Viktor az Éjféli párbajt dolgozta fel

A pályázatra készült változat itt olvasható.

Spiritiszta volt Arany János?

Gondoltad volna, hogy az egyik legracionálisabb költőnket, Arany Jánost is megérintette a spiritizmus szele? Hogy spiritiszta szeánszokon vett részt? Az 1850-es években Magyarországon is fellendült az „asztaltáncoltatás”, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának is címet adó, A kép-mutogató című Arany-versben is megjelenik. A kortárs és korabeli műveket bemutató tárlatról a kurátorral, H. Bagó Ilonával beszélgettünk.

Új Arany Emlékkönyv bőséges ismeretanyaggal

Új kiadvánnyal jelentkezett a királyhelmeci székhelyű Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás. A napokban jelent meg az Arany Emlékkönyv című kötetük, melyben az Arany Napok Királyhelmecen rendezvénysorozat keretében, a Bodrogközi Magyar Közösségi Házban, 2017. június 16. és 2018. március 28. között megrendezett Arany János-rendezvényeket összegzik.

Rimaszombatban állomásozik az Arany 200 busz

A Tompa Mihály Református Gimnázium meghívására 2018. június 22–24. napjaiban városunkba érkezik a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív Arany 200 busza.

Pénteken (június 22-én) az iskola melletti téren, szombaton és vasárnap (június 23-án és 24-én) pedig városunk főterén várja mindazokat, akik ilyen rendhagyó módon is szeretnének megismerkedni a 200 évvel ezelőtt született Arany János munkásságával.

„HALLGATNI ARANYT” A MADÁCH IMRE KOLLÉGIUMBAN

2018. június 4-én három neves színművész látogatott el a Madách Imre Kollégiumba. Lehetőségünk volt találkozni Náray Erikával , magyar színésznő, énekesnő, szinkronszínésszel; Rátóti Zoltánnal a Jászai-Mari-díjas magyar színész, érdemes művésszel és Józan László magyar színművésszel.

Így készültek a Hallgatni Aranyt! felvételei

A Hallgatni Aranyt! című projekt különleges és nagyszabású vállalás: 70 színművész tolmácsolásában 201 Arany János-verset, általa írt vagy neki címzett levelet ismerhetünk meg.

 

Színészek idézték Aranyt

Az emlékév részeként hallgatták az előadást a kollégisták.

Rendhagyó, élményekkel teli irodalomórára hívták nemrégiben a Madách Imre Kollégium diákjait.

Három közismert színművész idézte meg a legnagyobb magyar balladaköltő, Arany János műveit és alakját.

Nemzetközi elismerésben részesült a PIM

A Petőfi Irodalmi Múzeum a nagyszalontai Csonkatoronyban nemrég nyílt kiállításához kifejlesztett applikációja nemzetközi díjat nyert az AVICOM-tól (AVICOM, ICOM International Committee for Audiovisual, New Technologies and Social Media). A díjat Asztalos Emese és Sidó Anna, az Arany-kiállítás kurátorai veszik át Kölnben, a hivatalos díjátadón, 2018. május 31-én.

Szabó Barna: „A jó ötletek spontán születnek”

Egymás után kapja a díjakat Szabó Barna. Zeneszerzői munkáját nemrég KÓTA-díjjal ismerték el, és első díjat nyert az Arany János-emlékév alkalmából rendezett zeneszerzőversenyen. A komponálás titokzatos folyamatáról, a zeneirodalom ismeretéről és a kortárs zene működéséről is beszélgettünk.

Gratulálok a KÓTA-díjhoz és az Arany-versenyen aratott győzelemhez! Mesélne a nyertes zeneműről?

Hallgatni Aranyt!

A BLG diákjai is megismerkedtek a Magyar Művészeti Akadémia legújabb programjával, amelyben a magyar színjátszás ismert alakjai interaktív előadásokkal népszerűsítik a 201 éve született költőóriást. A projekt lényege, hogy egy újonnan létrehozott weboldalon a diákok werkfilmek és hangzó anyagok segítségével tudjanak meg minél többet Arany János életéről és munkásságáról. Arany Petőfivel folytatott baráti levelezésébe, vándorszínészi életébe és a ’48-as forradalom utáni letargikus napjaiba is bepillanthattak ma a BLG-sek.

Több mint hétszáz diák néz be az Arany-buszba Csíkszeredában

Kedden még Csíkszeredában látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által útjára indított rendhagyó kiállítás, az „Arany 200 busz“. Az autóbusznyi interaktív tárlaton − amelyet épp a napokban díjazott a magyarországi szakmai zsűri − Arany János életútjával, munkásságával ismerkedik több száz gyermek.

Megszerettetné fiatalokkal a színházat? Itt egy előadás, ami tökéletes hozzá

Tavaly mutatták be Debrecenben az Arany-emlékév alkalmából az összeszokott alkotópáros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós darabját, a megjegyezhetetlen című Kinek az ég alatt már senkije sincsent, ami Arany János életéről szól. A darab május 9-én elérkezett Budapestre is, a Pesti Színház tűzte műsorára, és nagyon röviden anniyt lehet róla mondani, hogy aki teheti nézze meg, mert ilyen előadást ritkán látni.

A Kecskemétfilm Kft. készíti az egymilliárdos Toldi rajzfilmsorozatot

A napokban írta alá a szerződést az MTVA-val Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója a 12 részes Toldi rajzfilmsorozat készítéséről. A nagyszabású munkára egymilliárd forintot különítettek el még tavaly, az Arany János emlékévben. A sorozat rendezője Jankovics Marcell lesz.

Meghosszabbítják a PIM emlékkiállítását

Az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítást eddig már csaknem húszezren nézték meg.

Január végéig meghosszabbítják a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-emlékkiállításának nyitva tartását – közölte az intézmény kedden.

Az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítást eddig már csaknem húszezren nézték meg. A formabontó tárlat kialakításakor a hagyományosabb, kronologikus vonal mellett egy másik, interaktív elemekben bővelkedő és az Arany-életmű legfontosabb figuráit ellentétpárokba állító rendezőelv is érvényesült.

Megérkezett Békésszentandrásra Arany János Öröksége

A kunszentmiklósi versvándor 2015 szeptemberében akasztotta nyakába tarisznyáját, és járja kitartóan Kárpát-medence településeit. Útja során irodalmi előadásokkal ajándékozza meg a városok, falvak lakóit, és az iskolákba is rendszeresen bekopogtat. A Radnóti és Latinovits-díjas előadó főként azokra a történelmi és irodalmi alakokra szeretné felhívni a figyelmet, akiket az utókor méltatlanul elfeledett. József Attila, Szent László, az’56-os hősöket követően legutóbb Arany János munkásságába adott betekintést, Örökség című összeállításával.