Hírek

Szabó Barna: „A jó ötletek spontán születnek”

Egymás után kapja a díjakat Szabó Barna. Zeneszerzői munkáját nemrég KÓTA-díjjal ismerték el, és első díjat nyert az Arany János-emlékév alkalmából rendezett zeneszerzőversenyen. A komponálás titokzatos folyamatáról, a zeneirodalom ismeretéről és a kortárs zene működéséről is beszélgettünk.

Gratulálok a KÓTA-díjhoz és az Arany-versenyen aratott győzelemhez! Mesélne a nyertes zeneműről?

Hallgatni Aranyt!

A BLG diákjai is megismerkedtek a Magyar Művészeti Akadémia legújabb programjával, amelyben a magyar színjátszás ismert alakjai interaktív előadásokkal népszerűsítik a 201 éve született költőóriást. A projekt lényege, hogy egy újonnan létrehozott weboldalon a diákok werkfilmek és hangzó anyagok segítségével tudjanak meg minél többet Arany János életéről és munkásságáról. Arany Petőfivel folytatott baráti levelezésébe, vándorszínészi életébe és a ’48-as forradalom utáni letargikus napjaiba is bepillanthattak ma a BLG-sek.

Több mint hétszáz diák néz be az Arany-buszba Csíkszeredában

Kedden még Csíkszeredában látogatható a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum által útjára indított rendhagyó kiállítás, az „Arany 200 busz“. Az autóbusznyi interaktív tárlaton − amelyet épp a napokban díjazott a magyarországi szakmai zsűri − Arany János életútjával, munkásságával ismerkedik több száz gyermek.

Megszerettetné fiatalokkal a színházat? Itt egy előadás, ami tökéletes hozzá

Tavaly mutatták be Debrecenben az Arany-emlékév alkalmából az összeszokott alkotópáros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós darabját, a megjegyezhetetlen című Kinek az ég alatt már senkije sincsent, ami Arany János életéről szól. A darab május 9-én elérkezett Budapestre is, a Pesti Színház tűzte műsorára, és nagyon röviden anniyt lehet róla mondani, hogy aki teheti nézze meg, mert ilyen előadást ritkán látni.

A Kecskemétfilm Kft. készíti az egymilliárdos Toldi rajzfilmsorozatot

A napokban írta alá a szerződést az MTVA-val Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója a 12 részes Toldi rajzfilmsorozat készítéséről. A nagyszabású munkára egymilliárd forintot különítettek el még tavaly, az Arany János emlékévben. A sorozat rendezője Jankovics Marcell lesz.

Meghosszabbítják a PIM emlékkiállítását

Az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítást eddig már csaknem húszezren nézték meg.

Január végéig meghosszabbítják a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János-emlékkiállításának nyitva tartását – közölte az intézmény kedden.

Az Önarckép álarcokban című Arany-emlékkiállítást eddig már csaknem húszezren nézték meg. A formabontó tárlat kialakításakor a hagyományosabb, kronologikus vonal mellett egy másik, interaktív elemekben bővelkedő és az Arany-életmű legfontosabb figuráit ellentétpárokba állító rendezőelv is érvényesült.

Megérkezett Békésszentandrásra Arany János Öröksége

A kunszentmiklósi versvándor 2015 szeptemberében akasztotta nyakába tarisznyáját, és járja kitartóan Kárpát-medence településeit. Útja során irodalmi előadásokkal ajándékozza meg a városok, falvak lakóit, és az iskolákba is rendszeresen bekopogtat. A Radnóti és Latinovits-díjas előadó főként azokra a történelmi és irodalmi alakokra szeretné felhívni a figyelmet, akiket az utókor méltatlanul elfeledett. József Attila, Szent László, az’56-os hősöket követően legutóbb Arany János munkásságába adott betekintést, Örökség című összeállításával.

Elkészült az Arany-emlékév imázsfilm

2017-ben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából vette kezdetét az emlékév. A cél az volt, hogy a támogatott projektek színes kínálatával, a nagyközönség minél jobban megismerhesse Arany János életművét. 

A kreatív ötleteket pályázat, a pályázatot megvalósítás követte. Elindult útjára az Arany-busz, megújult a nagyszalontai Csonka torony, innovatív kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban és megszületett Arany János 18 méteres falfestménye, csak hogy párat említsünk a közel 150 kezdeményezés közül.

Átadták a díjakat

Ünnepélyes eredményhirdetéssel és díjátadóval zárult a Petőfi Irodalmi Múzeum Alkotni Arany! videópályázata. Az Arany-emlékév alkalmából középiskolásoknak meghirdetett versenyre egy választott Arany-balladából készített, maximum kétperces filmelőzetessel lehetett nevezni. A szakmai zsűri a 9–10. osztályosok kategóriájában a szentendrei Ferences Gimnázium Vese Mese stúdióját, a 11–13. osztályosok kategóriájában pedig a Szent László Gimnázium SZLG team nevű csapatát választotta első helyezettnek.

Ismeretlen Arany-kéziratok pesti villámkiállításon

Eddig soha nem látott Arany János-kéziratokat állítottak ki néhány órára tegnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költészet napja alkalmából. A különleges dokumentumok a költő kevésbé ismert tevékenységeiről, közéleti szerepéről és tanári pályájáról mutattak izgalmas részleteket.

Idén is hatalmas sikert arattak a Petőfi Színház verskommandósai

A költészet napja alkalmából Sopronban immár hatodik alkalommal bukkantak fel a Soproni Petőfi Színház színművészei, hogy különböző helyszíneken, mint például az  utcán, buszon, vonaton, vasútállomáson, tanintézményekben és bevásárlóközpontban mondjanak verseket.  A helyi teátrumból ebben az esztendőben tíz művész: Simon Andrea, Szlúka Brigitta, Demeter Helga, Kiss Noró, Galkó Balázs, Horányi László, Ács Tamás, Papp Attila, Marosszéki Tamás és Savanyu Gergely összesen száz költeménnyel lepte meg a soproniakat és nagy örömmel ajándékozta meg a közlekedőket egy-egy verssel.

A magyar költészet napján Szegeden fogadja a látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív mozgókiállítása.

Tavaly júniusban indult el az "Arany 200 busz", amely az Önarckép álarcokban című tárlatnak az iskolai oktatást kiegészítő, utazó változata. A kiállítás jelenleg körülbelül a 150. állomásánál tart, a cél az, hogy egész Kárpát-medence minden magyarlakta területére eljussanak.

- Az oktatásban is segítséget nyújt, ezért szeretik a tanárok is - fogalmazott a a Blogstarnak kiállításról Sipos Ferenc, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa. Láthatnak relikviamásolatokat, Arany János életútjához kapcsolódó elemeket, és különböző ötletes megoldásokkal a balladákat is megjelenítették. 

Láng Annamária: „A kedvenc balladám, mi mást is választottam volna”

„Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.” Az Ágnes asszony sokunk számára jelent meghatározó Arany-élményt, és nem csupán azért, mert ezen a balladán keresztül ismertük meg a műfaj jellemzőit. Láng Annamária számára is fontos ez a vers, a véletlen pedig úgy hozta, hogy a Hallgatni Aranyt! projektben tőle hallhatjuk ezt a művet.

– Nálad is úgy kezdődött, mint a színészek többségénél, hogy már az óvodában, az iskolában is szavaltál az ünnepségeken, versmondó versenyekre jártál?

„Arany”-igazság – Vörös Rébék a valóságban

Arany János egyik ismert balladája a Vörös Rébék, amelyet a költő kései korszakában, 1877-ben írt. A kéziratra ő maga jegyezte fel, hogy a cselekmény nem valós, de létező személy ihlette: a „helyi népmonda csak ennyit tartott fel a tisztes boszorkányról, ’általment a keskeny pallón, ott varjúvá vált, s elröpült”. Megjegyzi: „a többit én toldottam hozzá”.

VÉRZŐ PATAK – ARANY-BALLADÁT ÖNT TÁNCBA AZ INVERSEDANCE

Arany János Ágnes asszony című balladáját valószínűleg mindenki ismeri, de ilyen formában még sosem találkozhatott vele senki!

Fodor Zoltán Társulata, az Inversedance már ismerős lehet a Jászai Mari Színház közönségének, hiszen a korábbi években három gyermek- és egy vendégelőadáson is láthatták őket – a kicsik szívét a Vuk, a Vackor kalandjai és az Elvarázsolt kastély előadásokkal hódították meg, a felnőttek pedig a tavalyi évadban a Messiás.ma című produkcióban találkozhattak velük.

Az Igric - színházi darab

A magyar dalos-igricnek feltámasztására teszünk tehát kísérletet - nem szokványos módon, újszerű formában. Az elsősorban Arany, kisebb részben Ady, Petőfi megzenésített, elregélt vagy elmondott verseit a forgatókönyv prózai szövegei, valamint zenés, táncos részek fűzik össze egységes keretbe.

"AZ IGRIC című előadás alapja Oláh Miklós Hungária és Attila című művei, mint Arany János hun trilógiájának forrásai, Szörényi László "De mi híja látszik a mélylő tengernek"- Arany János születésének 200. évfordulója elé, valamint Szilágyi Márton „van ott sokféle faj” című tanulmánya.

Arany Busz Karcagon

Az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészítették az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változatát is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” július 10-től járja az országot.

Karcagra érkezett a busz a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola udvarára. Itt a felsős diákok nézhették meg a buszt, melyet mint Földváriné Simon Ilona igazgatótól megtudtuk egy pályázat keretében igényelték meg az arany-buszt .
A nap során a hatodik évfolyamtól felfelé a felső tagozatos diákok valamint a gimnázium diákjai nézték meg az emlékkiállítást.