Hírek

A Magyar Nyelv Napja Balatonfüreden

„Irodalom, játékos nyelvművelők, koncertek, Kisfaludy Versmondó Verseny és közös szavalás a Kiserdőben” – így hirdetik a Magyar Nyelv Napja alkalmából tartott négynapos balatonfüredi programsorozatot annak szervezői. Az Arany János-emlékévhez hűen a kétszáz éve született költő lesz az idei események és programok fókuszában.

Indul az Aranyok Aranya

Az október 28-án induló „Aranyok Aranya”, gyönyörű tájakban és nyomozó kalandokban bővelkedő ismeretterjesztő sorozat 7 európai ország 33 városában készült. Arany János születésének 200.

Szombaton kihirdették az Aranyfeszt díjazottait!

Az Arany János-emlékév keretében középiskolásoknak meghirdetett online rövidfilm fesztivál és verseny budapesti díjkiosztó gálájára több mint 100 résztvevő − diák és tanár − érkezett az ország különböző részeiről.

A díjakat és elismerő okleveleket a zsűri tagjai: Joós Andrea, Kemény Zsófi, Lábas Viki és Jurik Kristóf, valamint a támogatók képviselői adták át.

Dimény Levente: „Folyton Aranyba botlunk”

A Hallgatni Aranyt! oldalon nem csupán verseket ismerhetnek meg az érdeklődők, hanem Arany János levelesládájába is betekintést kaphatnak. Vannak küldemények, amelyeket a költő írt barátainak, családtagjainak, és vannak olyanok, amelyeknek ő a címzettje. A Nagyváradi Szigligeti Színház művésze, Dimény Levente tolmácsolásában Tompa Mihály és Gyulai Pál Aranynak szóló levelei hallgathatók meg.

Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény megnyitó

Holnap 17 órától adják át a megújult Arany János múzeumot Nagykőrösön. 

Nagykőrös városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából köszönti a város lakosságát és a múzeumot megnyitja, Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese.

Az ünnepségsorozatra sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Háromnapos rendezvénnyel tisztelegtek Arany János előtt

Péntektől vasárnapig rendezték meg a XIX. Nagykőrösi Arany-Napokat Nagykőrösön, a Cifrakertben. A tizenkilencedik alkalommal megrendezett három napos programfüzér keretében idézték meg Arany János szellemiségét és betekintést nyújtottak a költő életébe és munkásságába. A programok nem csak az irodalomra érzékenyek számára nyújtottak minőségi kikapcsolódási lehetőséget, hanem többféle érdeklődési területet is lefedtek.

XIX. Nagykőrösi Arany Napok

A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál megrendezése, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű-és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern-és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve rendezvényünket a térségben.

Az Arany-busz érkezik Esztergomba

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum országjáró vándorkiállítást hozott létre. A kiállítóbusz szeptember közepén a Laskai Osvát Antikvárium előtt parkol le, a IV. Béla kir. u. 6. alatt.

A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusai érdekes, interaktív vezetéssel mutatják be az érdeklődőknek a kiállított anyagot, a végén a hallgatóság életkorának megfelelő kérdésekkel, feladatokkal ellenőrizve ki-mit jegyzett meg a látottakból, hallottakból.

Nyírő, Herczeg, a Nyugat és Esterházy megférnek egy polcon – Beszélgetés Prőhle Gergellyel

„A hitbéli és a kulturális identitásbeli megerősödést nem szabad elhanyagolni, mert ezek nélkül hiába építünk kerítést” – mondja Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki egy közintézmény vezetőjeként – diplomáciai tapasztalatával is a háttérben – egyensúlyoz a különböző közéleti elvárások között, miközben következetesen képviseli az általa fontosnak tartott és kulturális értékeket. A budapesti Károlyi-palotában beszélgettünk, amely 1957 óta biztosít impozáns teret a múzeumnak.

...

Rangos kitüntetésben részesült Lázár Csaba, Arany balladáinak elkötelezett terjesztője

"Arany János fantasztikus nyelvi gazdagsága, humora, emberismerete nem tud kimenni a divatból. Színészként, rádióbemondóként munkaeszközöm az anyanyelvem. Minden embernek, akinek fontos az anyanyelv ismerete és szeretete, nélkülözhetetlen Arany műveinek megismerése. Nincs olyan ember, aki ne tudna idézni néhány sort valamelyik Arany-balladából. Az életünk része, magyar műveltségünk elengedhetetlen alkotóeleme."

- mondta korábban egy, a Blogstarnak adott interjújában. 

Arany János rokona minden tizedik nagyszalontai magyar

Bár közvetlen leszármazottai nincsenek, a költő tágabb vérrokonsága elképesztően népes, becslések szerint 2000 főt számlál, akiknek zöme a bihari mezővárosban él.

Immár 950 embernek van papírja arról, hogy vérrokona Arany Jánosnak. Az ezt igazoló emléklapot az Arany János Művelődési Egyesület és Nagyszalonta Polgármesteri Hivatala bocsátja ki, a Balogh László nyugalmazott tanár által elkészített Arany-családfa alapján.

Elek Ferenc: „Arany hozzánk is szól”

Elek Ferenctől, a Katona József Színház művészétől három verset – Kortársam, R. A. halálára, Kozmopolita költészet, Plevna – ismerhetnek meg a Hallgatni Aranyt! oldalra látogatók, de két középiskolásban személyesen is találkozhattak vele a diákok, hiszen a kezdeményezésnek köszönhetően egy roadshow is lezajlott.

– Van egy korosztály, és ebbe még te is beletartozol, amelyiknek a Magyar Televízióban sugárzott Vers mindenkinek egyfajta alapélménynek számít. Te ezekre a szombat esti főműsoridős néhány percekre hogy emlékszel vissza?

Ég a napmelegtől... Arany-út, első nap

Egy road movie-t képzelünk. Beülünk a kisbuszba tizenhárman, száguldozunk a sztrádán, zenélünk, verset mondunk, futnak a tájak. Legyen ez olyan, mint egy klip, dinamikus, pörgős, XXI. századi. Szóljon fiataloknak. Ne legyen trendi, fenszi, szexi, legyen jó. Nem kell különösebb alkímia Aranyból aranyat előállítani. Három napig tart majd, mint minden rendes csoda, ám nem ér véget aztán.

Egy év alatt hetvenezren látták az Arany János-mobiltárlatot

Az autóbuszos vándorkiállítás a költő születésének 200-ik évfordulója alkalmából, tavaly júliusban indult.

A tavalyi indulás után pár héttel már le kellett zárni a jelentkezést, hiszen szeptember közepéig több mint 400 helyszínre hívták meg a buszt.

Az elmúlt tizenkét hónapban folyamatosan úton volt a mozgó Arany János-tárlat, jelenleg a 195. helyszínen fogadja a látogatókat – közölte a múzeum az MTI-vel.

Kovács Dominik és Viktor: Bérnász (dráma)

 

De ez a Bende gyerek ez pont azt a mocskos munkát akarja folytatni, amit a régi gazemberek elkezdtek. Semmit se ért a világ dolgához. Ez nem lődöz, ez nem püföl, ez nem agitál, hanem bevackol a másik helyére. – Magyar ballada címen heten írtak egyfelvonásost Arany János balladáira a Litera felkérésére. Kovács Dominik és Kovács Viktor az Éjféli párbajt dolgozta fel

A pályázatra készült változat itt olvasható.

Spiritiszta volt Arany János?

Gondoltad volna, hogy az egyik legracionálisabb költőnket, Arany Jánost is megérintette a spiritizmus szele? Hogy spiritiszta szeánszokon vett részt? Az 1850-es években Magyarországon is fellendült az „asztaltáncoltatás”, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának is címet adó, A kép-mutogató című Arany-versben is megjelenik. A kortárs és korabeli műveket bemutató tárlatról a kurátorral, H. Bagó Ilonával beszélgettünk.

Új Arany Emlékkönyv bőséges ismeretanyaggal

Új kiadvánnyal jelentkezett a királyhelmeci székhelyű Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás. A napokban jelent meg az Arany Emlékkönyv című kötetük, melyben az Arany Napok Királyhelmecen rendezvénysorozat keretében, a Bodrogközi Magyar Közösségi Házban, 2017. június 16. és 2018. március 28. között megrendezett Arany János-rendezvényeket összegzik.